Biz kimiz?

Bilim Akademisi, BAGEP ödül programıyla genç akademisyenlere araştırma desteği sağlamaktadır.

2013 yılından beri devam eden program kamu fonları almadan, tamamen kişilerin ve kurumların bağışlarıyla, sivil toplumun toplumun desteğiyle gerçekleşmektedir. BAGEP ödülü kazanan genç bilim insanlarına iki yıl süreyle yılda 27.500 TL destek verilmektedir. Amaç en parlak ve gelecek vadeden genç akademisyenleri araştırmalarında yardımcı olacak prestijli bir burs ile ödüllendirmek ve teşvik etmektir.

Ödül 40 yaşını doldurmamış bilim insanlarına verilmektedir. Çocuk sahibi kadın adaylar için yaş sınırı bir yıl uzatılmıştır.

Bu yıl itibarı ile BAGEP Yönergesine eklenen yeni madde gereği adaylar üst üste iki yıl başvuru yapamaz ve toplamda en fazla üç kez başvuruya hakları vardır. Bu madde 2022 itibarı ile geçerli olacaktır.

TARİHÇE

Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödüllendirme Programı (BAGEP) Genç bilim insanlarının çalışmalarını desteklemek üzere 2013 yılında başlatılmıştır. 

Bilim Akademisi 4 Nisan 2015 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında BA bünyesindeki ve Türkiye genelindeki Genç bilim insanlarının gelişimlerini desteklemek ve koşullarını iyileştirmek için faaliyetler yapmak ve Genç bilim insanlarının Türkiye’de bir Genç Bilim Akademisi kurmalarına önayak olmak üzere bir çalışma grubu oluşturmaya karar vermiştir. 

BAGEP ödülü kazanan bilim insanları Genç BA’nin doğal üyesi olacaktır. BAGEP havuzuna girmiş genç bilimcileri de Genç BA’nın üyesidir. Bu grupların dışında yeni üye almak için kriterler ve süreç Genç BA mevcut üyeleri tarafından belirlenmiş ve ‘Genç BA Üyelik’ dökümanında sunulmuştur. 

Genç BA’nın BAGEP’ten farklı yönlerini aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:

  • BAGEP bireysel ödüllendirme programıdır ve yalnızca ödül alan öğretim üyesinin çalışmalarını destekler. Genç BA ise ülkemizdeki üstün nitelikli tüm Genç bilim insanlarının çalışmalarını desteklemek için ve sorunlarını en aza indirmek için örgütlü çalışmak suretiyle faaliyetler yapar, projeler üretir ve politikalar geliştirilmesine katkıda bulmayı hedefler. 
  • BAGEP programının üyelerine BA tarafından maddi destek sağlanır. Genç BA üyelerine BA tarafından bireysel fon sağlanmaz; Genç BA çalışma grubunun projeleri ve faaliyetleri için kendileri fon yaratırlar. Bu fona BA da katkı yapabilir.